בשר מתורבת הוא שם הניתן לדרך חדשה של גידול בשר שאינה דורשת משאבים רבים מן החי. בתיאור כללי – הבשר המתורבת מופק מתא גזע אחד שנלקח מבהמה חיה וגדל בתנאי מעבדה על מצע של חומרים מן החי או מן הצומח. על ידי מנגנון ההכפלה המיוחד לתאי גזע תא הגזע מכפיל את עצמו ובעזרת המצע והתערבות החוקרים הוא מתפתח לכדי בשר ממשי.
אם עד כה הייתה שאלה האם השחיטה כשרה או לא, האם הבשר חלק או לא נראה שעכשיו נכנסות שאלות חדשות לזירת הכשרות, האם בשר מעבדה, "בשר מתורבת", צריך להגיע מבשר שנשחט כדין, האם זה נחשב בשרי? אפשר לצאת בו ידי חובת מצוות אכילת בשר בחגים וכו'.
פיתוח זה מתפתח גם בארצנו ומהאנשים שלוקחים חלק בפיתוח טכנולוגי זה היא פרופ' שולמית לבנברג, דיקנית הפקולטה להנדסה ביו-רפואית בטכניון. מחקרה התפרסם בכתב העת Nature Food למחקר המלא.
הגיע העת שצריכים לתת את הדעת מהם הצדדים בהשקפה, בהלכה ברפואה ובאתיקה שעומדים בפתח פיתוח זה. הרצון לחסוך בהריגת ושחיטת בהמות הנו רצון טוב אך לצד זה יש לבחון את הצדדים המעשיים וההשלכות שיכולות לנבוע מפיתוחים אלו.
הרב ישי יסלזון יצא לחקור ולנתח את ההשקפות השונות בספרות התורנית, לדון בצדדים שונים ביחס לפיתוח זה ומתוכם לעלות מסקנות ועמדות על בשר מתורבת ועידוד ייצורו ושיווקו.
הרב ישי יסלזון הנו חוקר אורח אצלנו במכון ור"מ בישיבת הר עציון.
פרסום ראשון מאת 'המכון לחקר המצוות', תמוז תשפ"ב.
תקציר:
- פתיחה
- עידוד צריכת הבשר בראי התורה
- היחס לצריכת בשר במקרא
- היחס לצריכת בשר בחז"ל
- צריכת בשר לצורכי מצווה
- איסורים הנוגעים לצריכת בשר
- מסקנות והשלכות
- בעיות הלכתיות בצריכת בשר מן החי
- מצוות בבשר
- אופן צריכת הבשר בחיי היומיום
- בעיות הלכתיות בצריכת בשר מן החי
- צער בעלי חיים
- בל תשחית
- גרימת צער והשחתה לצורך
- היש למעט בצער?
- צריכת בשר מן החי בעידן הבשר המתורבת
- סייגים להיתר
- היש למעט בצער?
- היתר בשר מן החי בעידן הבשר המתורבת
- מסקנות והשלכות מעשיות
- התערבות האדם במעשה הבריאה
- סיכום
קישורים:
מקורות נוספים: