למעלה מ- 100 שנים שק.ק.ל עוסקת בנטיעת עצים ויערות ברחבי ארץ ישראל. מזה שנים שהתחילה תנועה הפוכה בק.ק.ל של דילול עצים. מה מניעה אותם לעשות זאת ומה חושבת התורה בסוגיה.
פתיחה
באתר ק.ק.ל פרסמו את היסטורית הארגון ופועליו לאורך שנות קיומו. ק.ק.ל ידועים בנטיעת עצים וייעור שביצעו בכל רחבי המדינה כבר למעלה מ- 100 שנה. בין שורות הדברים נאמר שם שק.ק.ל נטעה למעלה מ- 240 מיליון עצים בארץ ישראל. ברם בשנים האחרונות ק.ק.ל החלה גם בדילול עצים מתוך היערות שהם בעצמם נטעו כפי שהם הגדירו בחוברת 'תורת ניהול היער בישראל' 1ראה ניהול יער בר-קיימא הלכה למעשה סעי' 2: פתיחת היער. כחלק מניהול נכון ותקין של יער. וכך גם כן פרסמו ב'כאן סקרנים':
בהרצאתנו ייעור ונטיעת עצי סרק ביהדות ביארנו את החשיבות שיש בנטיעת עצים אפילו עצי סרק בארץ ישראל שמעבר לכך שאנו נדמים לבוראנו ומשפרים את המערכת האקולוגית בארץ ובעולם ישנם גם תועלות היוצאות מהנטיעה כפי שצוינו בהרצאה הנ"ל: חיזוק ירושת הארץ; חיזוק ההתיישבות; לקיים מנהג אבותינו ולחנך את הדור הצעיר. אלא שעתה יש לדון האם מותר לעקור עצי סרק אלו כאשר ישנה מטרה אחרת כפי שכתבו ק.ק.ל בחוברת הנ"ל:
"פתיחת היער, בעיקר היער המחטני, באמצעות דילול העצים, מתן מרחב מחיה ראוי לעצי היער ומתן ביטוי לקומות היער הנמוכות יותר הכוללות מגוון מיני צמחים, לרבות עצים רחבי-עלים, מיני שיחים ועשבוניים; מניעת היווצרות של עומדי יער מחטני בצפיפות יתר, אם עקב נטיעה ואם עקב התחדשות טבעית, המתאפיינים במגוון נמוך, ברגישות ליובש ומחלות ובנטייה לשריפות"
תורת ניהול היער בישראל
איסור כריתת עצים בתורה
מצאנו בתורה איסור כריתה של עצי מאכל, עצי פרי, בתורה כמבואר בספר דברים, פרשת כי תצא אך לא של עצי סרק2דברים כ.:
"יט כִּי-תָצוּר אֶל-עִיר יָמִים רַבִּים לְהִלָּחֵם עָלֶיהָ לְתָפְשָׂהּ לֹא-תַשְׁחִית אֶת-עֵצָהּ לִנְדֹּחַ עָלָיו גַּרְזֶן כִּי מִמֶּנּוּ תֹאכֵל וְאֹתוֹ לֹא תִכְרֹת כִּי הָאָדָם עֵץ הַשָּׂדֶה לָבֹא מִפָּנֶיךָ בַּמָּצוֹר.
כ רַק עֵץ אֲשֶׁר-תֵּדַע כִּי-לֹא-עֵץ מַאֲכָל הוּא אֹתוֹ תַשְׁחִית וְכָרָתָּ וּבָנִיתָ מָצוֹר עַל-הָעִיר אֲשֶׁר-הִוא עֹשָׂה עִמְּךָ מִלְחָמָה עַד רִדְתָּהּ"
התורה מלמדת אותנו שבעת הצורך כגון בעת מלחמה מותר לכרות עצי סרק בכדי להיעזר בעצים לערוך מלחמה 3כן הוא שיטת הרמב''ם בהלכות מלכים פ''ו שמותר לקצוץ רק אילני סרק או אילני פרי לא מניבים כמבואר שם ואיסור השחתה של אילני פרי טובים נאמר אף בשעת מלחמה. וכן הוא בספורנו על התורה (שם). יתרה מזו דעת הרמב''ן על התורה (שם) וכך הוא ברש''י (ב''ק צא ע''א) שגם אילן מאכל מותר לקצוץ לצורך מלחמה ולא נאמר אילן סרק אלא להקדימו לאילן מאכל.. ויותר מזה נאמר במסקנת ההלכה, שמותר לקצוץ אילן סרק גם שאין לאדם צורך כל שהוא בעץ4רמב''ם הלכות מלכים פ''ו ה''ט: ''כל אילן סרק מותר לקוץ אותו ואפילו אינו צריך לו''..
לפי זה, מותר, צריך ורצוי לקצוץ אילני סרק ביערות לצורך שיקום היער ושאר עצי היער, מניעת מחלות או שריפות.
קישורים:
פניני הלכה – עצי פרי ובל תשחית
מקורות נוספים: